6 tips voor verstokte reageerders

Door de jaren heen liet ik duizenden reacties achter op internet. Weinig websites waren veilig voor mijn mening: blogs, fora, nieuwssites van allerlei slag… Been there, done that. Reageren is echter niet zonder gevaren. Als je net als ik regelmatig toegeeft aan de dark side en onder artikelen meent te moeten reageren, heb ik enkele gouden tips voor je.

1.

Doe het niet. Ik herhaal: doe het niet! In 95% van de gevallen is online reageren niet de moeite waard. Of niemand leest je bericht, of men vergeet het direct weer. Gaf televisie je nog 15 minutes of fame, in het internettijdperk zijn dat 15 seconds. In poëzie en wijsgerige teksten worden de ijdelheid en vluchtigheid van het bestaan vaak met de wind vergeleken. Die vergelijking is rijp voor een update. Een reactie is het product van een impuls, een mentale oprisping, boer, scheet. Even wapperen en hij is weg.

2.

Je bent toch vastbesloten iets te posten? Accepteer dan op voorhand dat je reactie van nul en generlei waarde is. Het is daarom niet erg dat je genegeerd, uitgescholden, weggehoond of, misschien het allerergst, botweg omlaaggestemd wordt. Koppel daarom mentaal het beoogde effect van je reactie los van het belang dat je aan het artikel en jouw principes hecht. Vergeet dus het product – hoogstens de activiteit van het online discussiëren heeft toegevoegde waarde: het is een intellectuele vingeroefening in het snel, kort en krachtig formuleren van je punt. Al voelt het verdacht veel als stoom afblazen.

3.

Proef de sfeer op de website. Afhankelijk van de website en zijn clientèle kan een simpele kwinkslag of creatieve beledig… bewoording een groot effect sorteren. Op andere sites doen harde feiten het goed, of waardeert men goed doortimmerde onderbouwingen en een logische, objectieve denktrant. De laatste categorieën zijn pijnlijk zeldzaam. Kwetsen en slechte grappen maken kost dan ook aanmerkelijk minder tijd dan 18 browsertabbladen openen en haastig amateurresearch doen terwijl je eigenlijk zou moeten werken.

4.

Een positieve ‘like’-score voelt goed en beïnvloedt het kortdurende effect van je reactie op de lezer – veel mensen hebben de neiging de heersende mening te volgen. Maar een positieve score is niet zaligmakend! Als je reactie op NUjij bijvoorbeeld +31/-36 scoort, mag je daar trots op zijn. Je praat mensen niet naar de mond en volgens de wisdom of the crowd sloeg je de plank niet compleet mis. Bovendien zet je enkele individuen misschien 15 seconden aan het denken. Pure winst.
Hecht je tegen beter weten in toch erg aan likes, dan is het goed om te beseffen dat je in een weldenkender setting mogelijk wel zou zegevieren. De beoordeling van reacties over gevoelige onderwerpen vertonen wat dat betreft een grote deviatie. Voorbeeld: een uitspraak met een anti-PVV-karakter levert online in het beste geval een +50/-50-score op. In de echte, redelijkere, offline wereld vertaalt zich dat echter ongetwijfeld naar een klinkende +70/-30 overwinning.

5.

Houd je username verborgen voor familie, vrienden, collega’s en huisdieren, want je kunt er donder op zeggen dat ze erop zullen googelen. Ze zullen op reacties stuiten die niet repesentatief zijn voor je immer genuanceerde en knuffelbare persoonlijkheid, maar weten zij veel dat je die dag gestrest was en weinig had geslapen dankzij de lawaaiige buren en dat die xenofobische klootzak Jopie1967 erom vróeg om eens goed de waarheid te horen! Reacties zijn momentopnames, maar helaas heeft het internet het geheugen van een olifant. Gebruik daarom ook nooit je echte naam als gebruikersnaam, hoezeer Google, Facebook en andere bedrijven dat ook aanmoedigen.

6.

Ben je een graag geziene reageerder op een site? Wordt jouw snedige commentaar er gewaardeerd en beloond? Kortom, voel je je er in je element? Maak dan niet de fout te denken dat je in real life ook een debatteerkoning(in) bent. Real-life groepsdiscussies zijn niet te vergelijken met tweeregelige spitsvondigheden. De dynamiek van tekst en spraak zijn compleet anders – iedereen die ooit aan internetdating heeft gedaan, weet dat. Face-to-face kun je niet snel googelen om je punt te onderbouwen en domme fouten te vermijden.
Bovendien is er een reële kans dat er zich in een groep een doorgewinterde expert op het terrein bevindt waarover jij – lichtelijk aangeschoten – geheel in bluffende reageerdersstijl veel te stellige uitspraken doet. Je met een smoes richting toilet begeven werkt aanzienlijk minder goed dan gewoon een tabblad sluiten.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on Tumblr
categorie: media

2 reacties

  1. Daan

    Ik wil 15 seconden van je aandacht. Dat zou ik zeer waarderen.

  2. Harmen Brethouwer

    Haha, ik vroeg me al af wie als eerste zoiets zou zeggen. Gefeliciteerd, hier heb je ZESTIEN hele seconden aandacht!