Binnen is iedereen familie

Als diaken Ria Bakker-Faber het Wereldhuis bezoekt, is het er zoals gewoonlijk een gezellige chaos. Er wordt gekookt en druk gepraat, vooral in het Engels, Spaans en enkele Afrikaanse talen. De meeste bezoekers hebben geen verblijfsvergunning, wat in het dagelijks leven voor de nodige obstakels zorgt. De Protestantse Diaconie Amsterdam probeert hen met het Wereldhuis een veilige en inspirerende plek te bieden.

Ria Bakker-Faber is penningmeester van de Wijkdiaconie Amsterdam-Noord en lid van de Bethelkerk. Vandaag wordt ze door Lea Heinemann en Yusuf rondgeleid in het Wereldhuis, pal naast de Diaconie aan de Nieuwe Herengracht. Heinemann komt uit Duitsland en studeert maatschappelijk werk. Omdat ze met mensen uit verschillende culturen wilde werken, loopt ze hier een half jaar stage.

Goed om bezig te zijn
Onze andere gids is Yusuf uit Zuid-Somalië. Hij heeft geen verblijfsvergunning en is elke week in het Wereldhuis te vinden. Hij doet er alle klusjes die voorhanden zijn, zoals schoonmaken en cursusmateriaal verzorgen. Zelf leerde hij er Engels. “Het is goed om bezig te zijn. Als ongedocumenteerde is het leven soms moeilijk, maar ik doe mijn best en ben een happy man.”

Broers en zussen
Yusuf legt uit dat de achterliggende filosofie van het Wereldhuis afkomstig is van Martin Luther King. Hij sprak over de wereld als een groot huis waarin heel diverse mensen moeten leren om als een familie samen te leven. Yusuf: “Hierbinnen proberen we met elkaar om te gaan als broers en zussen, ook al zijn we buiten misschien erg verschillend.” Heinemann vult aan dat de focus daarom ligt op de overeenkomsten, niet de verschillen.

Flexibel
Tijdens de rondleiding door het gebouw wordt duidelijk dat ruimtes afwisselend dienstdoen als woonkamer, kantoor, leslokaal, spreekkamer, filmzaal en repetitieruimte. Vanwege de beperkte ruimte is flexibiliteit het devies. Elke maand komen er bijna vijfhonderd bezoekers om cursussen te volgen en zich te laten informeren over medische zorg, werk, huisvesting en juridische kwesties – of gewoon voor de gezelligheid. Het streven van het Wereldhuis is empowerment: bezoekers bewust maken van de mogelijkheden en hun rechten, zodat ze zelfstandig verantwoorde keuzes kunnen maken.

Vol weekprogramma
Onderweg stuiten we op Daisy, de huiskat, die gezeten op een stoel de drukte stoïcijns aanschouwt. “Zij weet precies wat hier gebeurt”, lacht Heinemann. Een hele prestatie, gezien het volle weekprogramma. Er zijn filmavonden, dans-, yoga-, karatelessen, taal- en computercursussen en activiteiten voor vrouwen en hun kinderen. Buddy’s helpen er bij het invullen van formulieren en het bellen van instanties. Organisaties als Dokters van de Wereld en Secret Garden organiseren er bijeenkomsten; tijdens de eerste wordt gewezen op wegen naar medische zorg, tijdens de tweede komen homo- en biseksuelen en transgenders samen. Ten slotte houden advocaten en consulenten er spreekuur.

Noodhulp
Cor Ofman is een van die consulenten. Ria Bakker-Faber en hij blijken elkaar te kennen: Ofman preekt weleens in de Bethelkerk. “Ik luister naar het levensverhaal van iemand en kijk wat ik voor hem of haar kan betekenen”, vat ‘pastor Cor’, zoals Afrikaanse cliënten hem graag noemen, zijn werk samen. Hij doet daarbij een beroep op allerlei instanties en voorzieningen, zoals het Aids Fonds voor hulp aan mensen met hiv, en het noodfonds van de gemeente Amsterdam. “Een doktersrecept kost hen momenteel vijf euro. Dat is veel geld als je van twintig euro per week moet rondkomen.”

Continu in beweging
Na de rondleiding woont Bakker-Faber het laatste deel van een levendige discussie bij. Onderwerp is de invulling van een aanstaand debat over het Nederlandse migratiebeleid. Dan verschijnt er een enorme, dampende pan met pasta op tafel. Er is altijd genoeg te eten in het Wereldhuis. Ruimte blijft echter schaars. Als de borden leeg zijn, worden we daarom vriendelijk verzocht om te vertrekken; de cursus Engels begint zo. Zo is dit unieke project continu in beweging. Alleen huiskat Daisy blijft zitten waar ze zit.

Het Wereldhuis waardeert donaties en verwelkomt graag nieuwe vrienden. Kijk op wereldhuis.org/steun-ons.

Dit artikel verscheen eerder in iets gewijzigde vorm in Kerk in Mokum, editie juli/augustus 2014.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on Tumblr
categorie: geest