Claustrofobie in La cabina

De korte Spaanse tv-film La cabina uit 1972 is makkelijk samen te vatten: een man raakt opgesloten in een telefooncel en niemand slaagt erin hem eruit te bevrijden. Het kan symbool staan voor van alles en nog wat: sociale vervreemding in de grote stad of – om maar iets actueels te noemen – hoe telecombedrijven ons met dure abonnementen in een wurggreep houden.

Maar laat ik het simpel houden: La cabina (speelduur 35 minuten) is gewoon een unieke, verontrustende kijkervaring. Het woordje ‘cel’ in telefooncel krijgt een geheel nieuwe betekenis. Een rondgang op het web laat zien dat de film indruk maakte op mensen die het vroeger onvoorbereid op tv zagen. Geen wonder: het is in feite een psychologische griezelfilm, die de kijker zich makkelijk laat inleven in de naamloze hoofdpersoon.

voelbare claustrofobie in de korte film La CabinaDe talloze kattenfilmpjes zijn niet het enige leuke op YouTube: er staan ook veel klassieke korte en lange films in hun geheel op. Zo ook La cabina, dat in drie delen van iets meer dan tien minuten en met Engelse ondertiteling te bekijken is. Klikken en meeclaustrofobieën maar!

La Cabina – Deel 1 van 3

La Cabina – Deel 2 van 3

La Cabina – Deel 3 van 3

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on Tumblr
categorie: film

1 reactie

  1. Peter

    Heel goed gemaakt. Hitchcock zou jaloers zijn. Inventieve manier om mensen te laten verdwijnen…