Constructors: bouwen en vertrouwen

Het diepe in stappen, een onzekere toekomst tegemoet. Overal in de wereld gaan mensen dat avontuur aan. Voor hun plezier, bijvoorbeeld in hun vakantie of carrière, maar minstens net zo vaak uit noodzaak. De drie hoofdpersonen in de Kazachstaanse film Constructors (Stroiteli, 2013) van regisseur Adilkhan Yerzhanov vallen in de laatste categorie. De twee broers en hun jonge zusje kunnen hun flat niet meer betalen en moeten verkassen.

Gelukkig bezit de familie van de jongeren ergens buiten een stad een stukje land. Daar willen de drie een huis bouwen, ook al hebben ze geen bouwmaterialen. Ze worden omringd door half gebouwde huizen en horen onophoudelijk de geluiden van noeste arbeid – het gebied is blijkbaar in trek.

De familieleden gaan ook met aan de slag met ‘geleende’ spullen van de buren, maar het wordt ze niet makkelijk gemaakt. Een lokale ambtenaar heeft andere plannen met de grond en stelt onredelijke eisen aan de drie. Ook in Kazachstan tiert de bureaucratie blijkbaar welig. De broers en zus doen hun best om de deadlines van de ambtenaar te halen, maar dat lijkt schier onmogelijk.

Lees verder op HetFilmgesprek.nl

Deze beschouwing schreef ik voor Het Filmgesprek in het kader van een vertoning op 4 september 2014 tijdens het On The Roof Film Festival, op het dak van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on Tumblr
categorie: film