Eddy Terstall over geld voor films

Regisseur Eddy Terstall (o.a. Rent a Friend, Simon, Vox populi), zegt in de trein na een lezing over crowdfunding en zijn nieuwe romantische komedie Deal: “Ik zou net als sommige buitenlandse regisseurs wat meer tijd aan het filmen zelf willen besteden. Want 95 procent van de tijd ben ik bezig met financiering. Gesprekken tussen Nederlandse regisseurs gaan bijna nooit over ‘waarom heb je voor dat shot gekozen?’, maar of het nog gelukt is om geld los te krijgen.” Als voetbalfanaat heeft hij een treffende metafoor: “We zijn een beetje als voetballers die in plaats van te trainen hun eigen voetbalschoenen in elkaar naaien.”

Eddy Terstall over financiering, crowdfunding en Deal

Auteursfilm
Toch is er nog reden tot vrolijk zwaaien: Terstall haalde voor zijn geplande korte film Deal middels crowdfunding 120.000 euro op, terwijl hij hoopte op 20.000. Grotendeels dankzij een gouden idee van hem en crowdfundingplatform CineCrowd. Om (media)aandacht te genereren, bedachten ze TwitFlicks: superkorte filmpjes gebaseerd op eenregelige ideeën van donateurs. Hoe meer ze doneerden, hoe langer ze duurden; deze was bijvoorbeeld maar tien seconden ‘waard’. Terstall heeft grappige anekdotes over chaotische dagen waarop met iPhones werd gefilmd, handpoppen tevoorschijn kwamen en medewerkers met pruiken en snorren werden uitgedost.

Het onverwacht grote budget had als gevolg dat Terstall besloot in plaats van een korte film een speelfilm van anderhalf uur te maken. Een gewaagde keuze, want 120.000 euro is nog steeds een schijntje. Simon werd voor acht ton gemaakt, wat al erg weinig was. Ook verhaaltechnisch valt een korte film niet zomaar op te rekken naar een speelfilm. “Er is mede om die reden niet veel plot”, zegt Terstall. “Het is een auteursfilm geworden die wordt gedragen door de dialogen en het spel. Die houden het spannend.” Hij voorziet dan ook dat vooral het filmhuispubliek interesse zal tonen in zijn film.

Bargesprek
Tijdens zijn lezing vertoonde de regisseur voor het eerst de openingsscène van Deal, die, groen uitgeslagen want nog niet kleurgecorrigeerd, maar liefst negen minuten duurt. We zien een bargesprek tussen de twee hoofdpersonen, gefilmd in Terstalls stamkroeg De Kat in de Wijngaert. Lacherig vraagt debuterend actrice Roberta Petzoldt wat goede vriend Teun Kuilboer voor haar zou betalen als ze een hoer was. “2000 euro!”, zegt hij na enig aandringen. “Deal”, zegt ze, blijkbaar verrast door het torenhoge bedrag, en voegt eraan toe dat het er anders toch niet inzat voor hem (auw!). Een ongemakkelijke trip naar – en nacht in – Barcelona volgt.

De openingsscène is doelbewust lang, volgens Terstall om de toon van de film te zetten, maar amuseert alle negen minuten. Hoewel misschien typisch ‘naughty Nederlands’, hint de scène naar diepere lagen. Bovendien acteren de twee hoofdpersonen opvallend goed. Vooral Petzoldt, die in het dagelijks leven studeert aan de Gerrit Rietveld Academie, komt erg naturel over. Hou Deal in de gaten als je de grappige, rake dialogen en het lef van Simon waardeerde. Hij komt binnenkort uit.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on Tumblr
categorie: film