Mens, erger je niet

Als ik online nieuwsberichten lees, bekijk ik ook vaak even de reacties om de mening van Jan met de pet te peilen. Het is een vreemde gewoonte, want ik stel me dan bloot aan een overdosis slechte humor, waanzin, haat en boosheid. Nee, van een rondgang langs de reactiegedeelten op nieuws- en opiniewebsites word ik niet vrolijk. Mensen die voorheen slechts in stilte mopperden of alleen collega’s lastigvielen met hun gezeik of vergezochte theorieën, hebben tegenwoordig een nationaal podium.

De gevolgen beperken zich vooralsnog tot het omlaaghalen van het niveau van websites. Sommige websites malen daar niet om, zolang ze maar niet saai gevonden worden. Neem NU.nl. Als het nieuwsportaal er niet in slaagt de bezoeker te boeien die voor de 38e keer die dag langskomt voor zijn portie kort nieuws en verstrooiing, kelderen de  advertentieinkomsten. Dus linkt het nieuwsportaal onder elk bericht naar klaag-, roddel- en complotparadijs NUjij. Het is geen probleem dat de reacties aldaar nergens over gaan. Geloofwaardigheid en respectabiliteit komen voor NU.nl op de tweede plaats.

Dat geldt niet voor CNN en AT5. Toch zijn beide nieuwssites behoorlijk laks als het moderatie aankomt. Onbetamelijke reacties worden niet snel genoeg verwijderd en haat, laster en andere negativiteit krijgen daardoor vrij spel. Dat is erg jammer in het geval van AT5. Lokaal, ‘klein’ nieuws en de mogelijkheid tot reageren zijn in theorie een gouden combinatie. Helaas verpesten notoire galbakken het voor de rest, ook na een pittige waarschuwing enige tijd geleden. Het uitdelen van enkele rake ip-bans (waarbij iemand in principe niet meer vanaf zijn pc kan reageren) was welkom geweest. Waarom dat nog niet is gebeurd? Misschien door de Nederlandse en dan vooral Amsterdamse overtuiging dat we moeten kunnen zeggen waar het op staat, ongeacht de toon. En misschien is goede moderatie te duur voor een stadszender die het niet al te breed heeft.

screenshot van reactiegedeelte op AT5.nl

Jammer, want goed toezicht op reacties loont. Zeit Online modereert streng en vervangt reacties regelmatig door een verzoek om zinnig en on-topic te blijven. Zo behoudt de Duitse krant haar serieuze en degelijke imago. De immer onberispelijke BBC heeft een andere oplossing en stelt bezoekers maar zelden in staat te reageren op een nieuwsbericht. Het resultaat is dat de website van de Britse omroep geloofwaardig en respectabel blijft. Zelfs GeenStijl is alert; ondanks de hatelijke toon van de gemiddelde reactie kent de website wel degelijk een ondergrens die strikt gehandhaafd wordt. Dat ondervond ik zelf toen een sarcastische opmerking van mij werd aangezien voor racisme en ik rap een ip-ban kreeg. Die vocht ik overigens niet aan – dat bleek de beste manier om af te kicken van zinloos reageergedrag. GeenStijl laat zien dat ze begrijpt dat reacties bijdragen aan het imago en de aantrekkingskracht van websites waar de bezoeker een grote rol speelt.

Succesvolle sites die zich op een selecter publiek richten, hebben het trouwens makkelijker: daar ontstaat vaak een community met geschreven en ongeschreven regels, waarin gebruikers elkaar met indrukwekkende effectiviteit modereren. Technologiesite Tweakers.net is daar wat mij betreft het stralende voorbeeld van. Technisch gelikt als hij is, kan de gebruiker laaggewaardeerde reacties standaard verbergen. Een mooie oplossing, die helaas lang niet overal toepasbaar is.

Er zit voor mij niets anders op dan af te kicken van NUjij. Wat ik zal missen zijn de gebruikersnamen waar de verontwaardiging en machteloze frustratie vanaf druipen. Als bonus presenteer ik u hieronder een verzameling. Ik heb geprobeerd de namen zo te ordenen dat ze lezen als een deprimerende monoloog. Met succes, geloof ik:

ff lekker hakke
ook ff zeuren
lekkerffzeuren
Mag ik ook weer wat zeggen ?
Iedereen heeft recht op mijn eigen mening
Mijn mening accepteer je maar!
Een mening waar niemand op zit te wachten
Ik ben het helemaal zat.
Ik ben het zat!!
leugen holland
grrrr
ikbaalhierzovan
benbelazerd
verontwaardigde burger
overgeleverd aan de gewetenlozen
Kaal geplukte kikker
Tikkende tijdbom
Klaarmetsociaalcorrectgeleuter
genoegzo
Genoeg nu
Mensenwordwakker
Wakker worden, Holland!
Zijnzegekofzo
ABOMINABEL
heteindevandewereld
WeGaanDrAan

En, voelen we ons al een beetje gefrustreerd?

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on Tumblr
categorie: media