Uitgelicht

boek
recensies van spraakmakende boeken die ik las

Pyongyang: a journey in North Korea – Een grappig, triest en nog steeds actueel reisverslag van een Canadese animator op werkbezoek in Noord-Korea.

The Devil in Dover – Een kleine plaats in Amerika vormt het toneel voor een bittere strijd om de vraag of creationisme welkom is op openbare scholen.

2600 jaar scepsis in Doubt: a history – Het tegenwoordig populaire religieus scepticisme kwam niet uit de lucht vallen, maar heeft een lange geschiedenis.

The first crusade: a new history – De eerste kruistocht was tegelijk een waanzinnige en fantastische onderneming. Eén van de beste geschiedenisboeken die ik las.

Cosmos, chaos, and the world to come – Over de herkomst van de invloedrijke gedachte dat de wereld tenonder zal gaan in een strijd tussen goed en kwaad.

The birth of Satan – Welke historische ontwikkelingen maakten de duivel tot wat hij nu is in religies en onze cultuur?


film

recensies van films die iets bij me losmaakten

Hitparade #3 – Korte bespreking van zes films: Martha Marcy May Marlene, The Day He Arrives, Terri, Les Témoins, Altered States en The Duellists.

Hitparade #2 – Korte bespreking van vijf films: Margin Call, City of Life and Death, The Headless Woman, The Wind That Shakes the Barley en The Lost Weekend.

Scènes maken de film #1 – Aan de hand van twee bijzondere scènes bespreek ik Medium Cool (1969) en La Dolce Vita (1960).

Le feu follet, dwaallicht in Parijs – Louis Malle’s meesterwerk over een suïcidale man die als laatste strohalm zijn oude vrienden opzoekt.

Ter inspiratie: favoriete films – Een lijst van films die ik erg goed vind, waar mogelijk met links naar recensies van mijn hand.


geest

over religie, levensbeschouwing en maatschappij

Zoeken naar een kerk voor iedereen – Gerko Tempelman startte in Amsterdam een ‘kerk’ voor atheïsten, agnosten en wat dies meer zij.

Vervreemden, vertrekken, thuiskomen – Peter Nissen, Ward Cortvriendt en André van der Braak vertelden in De Nieuwe Liefde hoe ze een nieuw religieus thuis vonden.

Sluikfilosofie – Diepgravende tv-series zoals Star Trek: The Next Generation zijn een goede manier om filosofie laagdrempelig aan de man te brengen.

Inclusief: Gay Pride Kerkdienst – Een verslag van een homodienst in de Keizersgrachtkerk te Amsterdam.

Kerstliedjes in de loopgraven – De toon van het online debat tussen christenen en atheïsten is verzuurd. Dat terwijl het anders, respectvoller kan.

Het gewapend betonnen plafond – De documentaire Miss Representation liet me zien dat vrouwen gekleineerd worden door de media en adverteerders.


media

over televisie, internet en wat dies meer zij

Met Google naar Johannesburg – Ik laat zien dat internetgigant Google je na het zien van een film of documentaire de kans geeft zelf verder op onderzoek te gaan in een ander land.

Mens, erger je niet – Het niveau van reacties onder nieuwsartikelen kan bedroevend laag zijn. Nieuwswebsites hebben er verschillende oplossingen voor.


weten

over wetenschap, technologie en geschiedenis

Schatgraven in Amsterdam – Conservator Ingmar Sillius stelde een unieke expositie samen over het rijke, historische protestantse erfgoed in de hoofdstad.

‘Bonus niet de bron van alle kwaad’ – Raymond Zaal deed onderzoek naar fout gedrag bij een bank. Hij ontdekte dat de factor beloning een geringe rol speelt.

Kinderen zien de ruimte – Het enthousiasme van kinderen over ruimtevaart botst met de harde realiteit. Gelukkig blijven wetenschappers en ondernemers naar boven kijken.

De wereld op z’n kop – Over de gecorrigeerde wereldkaart van een gefrustreerde Aussie en de eeuwige dans van de continenten.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on Tumblr
categorie: overig