Videodrome: leve het nieuwe vlees

Voor Het Filmgesprek bezocht ik met collega-redacteur Matthijs van Staalduine een expositie over het werk van regisseur David Cronenberg. Daarna keken we zijn cultfilm Videodrome (1983), om die vervolgens te bespreken. Wat deed de film met ons? Welke elementen zien we in ons eigen leven terug?

Smerige mutanten, organische machines en onmenselijke attributen komen samen in een expositie over David Cronenberg in het Amsterdamse EYE Film Instituut. Deze Canadese regisseur verwierf een cultstatus met films over het gevaar van technologie en de invloed hiervan op het menselijk brein en lichaam. Zijn personages zijn nooit veilig en ondergaan vaak bizarre hallucinaties en mutaties. Zo verliezen zij hun grip op de werkelijkheid – en de grip op hun eigen lichaam.

Max Renn (James Woods) is een programmeur van een vuig televisiestation. Als hij een nieuw ondergronds televisieprogramma vol geweld en martelingen vindt – Videodrome – raakt hij erdoor geobsedeerd. Tijdens zijn zoektocht begint Videodrome steeds meer invloed op hem uit te oefenen. Hij krijgt last van hallucinaties en verliest de controle over zijn omgeving en zichzelf. Videodrome gaat dieper dan Max dacht en is vele malen gevaarlijker – het heeft een filosofie. Kan Max achter het geheim van het programma komen voor het hem opslokt?

Lees verder op HetFilmgesprek.nl

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on Tumblr
categorie: film